Kunstgras in het betaald voetbal
Geplaatst op 9 oktober 2019 door AmySteeds meer clubs in Nederland stappen, ondanks de negatieve geluiden, over op kunstgras. In de Nederlandse eredivisie (de hoogste voetbalcompetitie van Nederland) zijn inmiddels al vijf clubs actief op kunstgras. Tien jaar geleden speelde geen enkele club nog op kunstgras. Ondanks de negatieve geluiden in de (social) media blijft het aantal clubs dat op kunstgras voetbalt stijgen. Hoe kan het dat deze verandering zo snel plaats vindt en wat zijn de voordelen ten opzichte van natuurlijk gras? Ik neem jullie mee in de wereld van het kunstgras.
De voordelen van kunstgras
Het moge duidelijk zijn dat professionele voetbalclubs niet zonder reden overstappen op kunstgras. Ondanks dat de meeste Nederlandse clubs inmiddels wel gewend zijn te voetballen op kunstgras, blijft het voor de tegenstander toch altijd een nadeel. In principe staan clubs die op bezoek gaan bij een op kunstgras spelende tegenstander altijd al met 1-0 achter. Er zijn zelfs spitsen die beweren niet te kunnen scoren op kunstgras. De balcirculatie schijnt enorm traag te zijn. De thuisclub heeft er dus wel degelijk baat bij om op kunstgras te voetballen. Naast het voordeel wat betreft het voetbal, levert het ook enorme besparing in kosten en onderhoud op. Kunstgras is in aanschaf duurder dan natuurlijk gras, ware het niet dat natuurlijk gras veel vaker (1 keer per seizoen) vervangen moet worden. Tevens zal de materiaalman veel minder werk hebben aan het onderhouden van kunstgras. Een derde en laatste voordeel is het toegestane schoeisel op kunstgrasvelden. Op velden met natuurlijk gras dragen voetballers schoenen met ijzeren noppen. Je kunt je wel voorstellen dat dit een tackle dan erg hard kan aankomen. Op kunstgras zijn enkel kleine rubberen noppen toegestaan, veel veiliger dus!
De tegenhangers
Ondanks de vele voordelen die kunstgras biedt voor het professionele voetbal, zijn er ook tal van tegenhangers. Recent was in het nieuws dat de meeste (amateur) kunstgrasvelden korrels bevatten die kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Inmiddels zijn de meeste velden vervangen voor veilige alternatieven. Naast de veiligheid met betrekking tot toekomstige ziektes, leveren kunstgrasvelden veel meer blessures op dan natuurlijke velden. Gegarandeerd zul je na een sliding of tackle op een kunstgrasveld, brandwonden hebben op je armen of benen. Ook zijn er binnen de eredivisie een hoop clubs en supporters tegen het kunstgras. Dit heeft na jaren protesteren uiteindelijk geleid tot een verbod op kunstgras in de eredivisie vanaf 2023. Een grote stap in de goede richting voor het Nederlandse voetbal.
De toekomst
De toekomst van het kunstgras is dus erg onzeker gebleken. In het professionele voetbal zal kunstgras langzaam gaan verdwijnen. In het amateurvoetbal zal het kunstgras, vanwege gereduceerde kosten, in populariteit blijven stijgen.
Recente berichten
- Cupro: de nieuwe favoriet in duurzame en luxe mode
- Alles wat je moet weten over de aow-toeslag en vermogen in 2024
- Hoe je een geschikt huis vindt in zuid-afrika: tips en inzichten
- Les secrets pour cuisiner des snijbonen croquants et savoureux
- Prolonger la fraƮcheur de votre appeltaart avec ces astuces
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.